Psiholog Carmen Patrascu - psiholog Brasov

Jocul terapeutic la copil


Copilul se implica intens in actiunea pe care o desfasoara; in joc este:

      |  Spontan
      |  Creativ
      |  Actor
      |  Non-critic
      |  Non-observator
      |  Nonconformist

Intra usor intr-un joc terapeutic pentru ca la el spontaneitatea si creativitatea sunt la ele acasa, cunostinte vechi fac parte din felul lui de-a fi, sunt un "dat". Acest "dat" il ajuta sa fie actor.
Intra firesc intr-un rol, ca si cum rolul ii era aproape si urma oricum sa-l joace, cu sau fara tine.
Intri in lumea lui fiind in jocul lui.

Ca adult cu ce vii in relatie ?

Nu trebuie sa-ti pregatesti o atitudine, ci sa fii "aici si acum" cu el. Asta inseamna sa-ti asculti mai intai "copilul interior". Sa-i dai glas, sa-i dai atentie, sa-l lasi sa se exprime.
Cu cat este mai bine cunoscut si acceptat acest copil din fiecare cu atat mai apropiat poti fi de copilul din fata ta.

A cauta sa intri in relatie cu un copil este simplu daca lasi spatiu acelui copil, daca intri in jocul lui, i-l respecti si il accepti asa cum este.
Ii transmiti prin atitudine mesajul: "Te plac asa cum esti, esti important pentru mine, vreau sa fiu atent la nevoile tale. Dar pentru asta e important sa stii ca am si eu nevoile mele si as dori sa fii atent la ce simt si eu. Te respect, te invat sa faci asta, dar doresc acelasi lucru si din partea ta".
Nu cuvintele traduc aceste dorinte, ci atitudinea ta, ca adult, atitudine de acceptare, de aplecare catre copil, cu atentie si in acelasi timp cu fermitate.

Inspiri siguranta copilului daca ii oferi si niste limite intre care se va desfasura relatia cu el. Iti definesti pozitia si rolul prin atitudine. Copilul va sti. Esti ferm, dar si cald.

A fi de la egal la egal cu copilul nu este o coborare de pe piedestalul adultului, ci o urcare pana la inaltul sufletului copilului.

"Spuneti ca e obositor sa fii alaturi de copii.
Aveti dreptate.
Si adaugati: fiindca trebuie sa te cobori la nivelul lor, sa te apleci, sa te inclini, sa te incovoiezi, sa te faci mic.
Aici insa gresiti.
Nu asta te oboseste cel mai mult, ci faptul ca esti obligat sa te ridici la inaltimea sentimentelor lor. Sa te intinzi, sa te alungesti, sa te ridici pe varful picioarelor.
Ca sa nu-i ranesti.
"

Janusz Korczak

Este un privilegiu sa fii in jocul lui, simti ca esti lumea intreaga pentru el in acel moment si el poate fi lumea intreaga pentru tine.


Bookmark and Share