Psiholog Carmen Patrascu - psiholog Brasov

Suflet de copil in maini de adult


Copilul are nevoie de adultul de langa el. Nu de cel care este prezent doar fizic, ci de cel care simte, simte frumos, simte frumos pentru el. Sensibil, delicat, dependent, copilul rezoneaza la atitudinea adultului.

Fie ca esti parinte, profesor, medic sau educator, a fi langa copil cere efort, atentie, disponibilitate. Citesti privirea copilului, vezi ca ai construit o relatie sau nu si asta te face fericit sau iti da de gandit.

Sufletul unui copil pus in mainile adultului este fragil, temator, brut, neprelucrat. De tine depinde daca va prinde forma si va deveni unic. Esti cel care transforma, pune aripi unui copil sau i le taie.

Asculta copilul !

Copilul iti spune ce simte. Asculta-i plansul si vei intelege. Asculta-i revolta si vezi ce se ascunde acolo. Asculta-i lacrimile si lasa-le sa-si spuna povestea. Fii langa el cand sare intr-un picior si rade intr-una. Fii langa el cand sufera, cand plange. Fii langa el cand este nervos si face teatru in fata vanzatoarei de la supermarket.

Esti un punct de referinta pentru el. Pleaca de la tine si se intoarce la tine. Se raporteaza la tine atunci cand face ceva bun dar si atunci cand face ceva rau. Fii bucuros daca face asta si nu fuge atunci cand greseste. Sta cu problema lui langa tine.

Asculta-i plansul cand are doar 2-3 zile, cand are un an sau 10 ani. Povestea acestui plans este tot la el. Ti-o va spune daca esti pregatit s-o asculti. Trateaza cu seriozitate micile lui probleme; pentru el sunt grave si trebuie rezolvate imediat. Nu are rabdare, nu suporta amanarea solutiei pentru ca el traieste "aici si acum" cu problema lui.

Traind in prezent si prin actiunea pe care o desfasoara, fara a vedea in perspectiva, este de un real folos sa fii acolo pentru ca el sa stie ca e auzit. Iti va spune despre ce este vorba. Respecta-i ritmul. Arata-i respect, da importanta povestilor lui si astfel il vei invata respectul si ascultarea.


Bookmark and Share